Wat Zie je

Mooie echobeelden zijn niet alleen afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent, maar meer nog van de ligging van je kindje.

* Vanaf 12 weken zie je een compleet “minimensje” (van kruintje tot stuitje is het ongeveer 7 cm), vaak ook al volop in beweging, dit tot grote verrassing van zijn of haar ouders.

* Vanaf 16 weken kun je al veel meer zien. Zo kun je bijvoorbeeld zien of het kindje al drinkt en of er een plasje in de blaas zit. Je kunt de armen en benen goed zien en soms zelfs de vingertjes tellen.

* Vanaf 18 weken (lengte circa 20 cm) moet ook te zien zijn of het een jongen of een meisje is, ervan uitgaande dat je kindje dat wil laten zien (zoniet, dan mag je hiervoor nog een keertje gratis terug komen). Het gezichtje kun je vaak duidelijk zien.

* Vanaf 26 weken (lengte zo’n 33 cm) begint het kindje een onderhuids vetlaagje te krijgen, waardoor je al wat bolle wangetjes gaat zien. Van 26-30 weken is daarom ook de mooiste periode om een 3D echo te laten maken.

* Tot ong. 34 weken (lengte ongeveer 43 cm) kun je vaak nog mooie beelden van met name het gezichtje maken. Pas als het kindje ingedaald is, wordt dat wat lastiger. Ook leuk is om het voetje in beeld te zien en te weten hoe groot (lees: klein) dat is. Zo’n 5-6 centimeter!