Kraamzorg

In Nederland heeft iedereen die een baby krijgt recht op kraamzorg. De kraamverzorgende assisteert ons als verloskundige bij een thuisbevalling en zij neemt de eerste acht dagen na de bevalling de zorg voor de moeder, de baby en het huishouden op zich. Na een ziekenhuisbevalling komt de kraamverzorgende bij thuiskomst.
Ze leert de ouders hoe een baby het beste kan verzorgd kan worden (in bad doen, aankleden, verschonen, borst- en/of flesvoeding geven) en ze neemt dagelijkse huishoudelijke taken van het gezin over zodat de ouders volledig kunnen genieten van de kraamperiode.

Huishoudelijke taken

- ontbijt en lunch verzorgen
- koffie/thee verzorgen voor de visite
- wc schoonmaken
- afwas
- was opvouwen
- stofzuigen
- bed verschonen
- evt. oudste kind(eren) naar school brengen en ophalen
- evt. kleine boodschapjes halen
- evt. met oudste (kind)eren spelletje doen

Als je zwanger bent van je eerste kindje zal ongeveer twee maanden voor je uitgerekende datum een medewerker van het kraamcentrum bij je langskomen voor een intake. Heb je al oudere kinderen en dus al eens een kraamweek meegemaakt, kan het zijn dat de intake telefonisch plaats vind.

Tijdens zo’n intake zal gevraagd worden hoeveel dagen en hoeveel uur per dag er kraamzorg gewenst is (het minimum is 3 uur per dag en 4 dagen lang). Verder wordt in overleg bepaald wat de kraamverzorgende naast haar standaard taken gaat doen of wat jij specifiek van haar verwacht. Denk hierover na voordat je het gesprek hebt.

Hoe en wanneer regel ik kraamzorg?

Het is belangrijk om kraamzorg tijdig aan te vragen, het liefst voor de 16e week in de zwangerschap. Informeer voor de zekerheid bij je ziektekostenverzekering of je kraamzorg zelf moet regelen of dat de verzekeringsmaatschappij dit voor je doet. Je kunt in alle gevallen zelf de keuze maken bij welk kraamcentrum jij je kraamzorg wilt regelen.

Kosten voor kraamzorg

Check bij je zorgverzekering hoeveel uur kraamzorg je vergoedt krijgt. Voor de kraamzorg geld een eigen bijdrage per uur die bij alle kraamzorgcentra ’s hetzelfde is. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage.