Echo's

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop wij bij zwangere een echo maken. Als je dit niet wilt, dan is dat uiteraard bespreekbaar. De meeste echo’s kunnen in onze eigen praktijk worden gemaakt. Slecht een enkele keer maken we gebruik van een gespecialiseerde echoscopist(e). De medisch noodzakelijke echo’s worden door de zorgverzekeraar vergoed.

Echo vitaliteit

Iedere zwangere krijgt bij de eerste controle, rond 8-10 weken zwangerschap,  een uitwendige of inwendige echo aangeboden. Dit onderzoek heeft als doel om te kijken of het hartje klopt, of het gaat om een eenling of meerlingzwangerschap en of de zwangerschap in de baarmoeder zit.

Termijnecho

Iedere zwangere krijgt ook een tweede, meestal uitwendige, echo aangeboden om de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk te kunnen vaststellen. Deze echo wordt gemaakt 3 tot 5 weken
na de 1e echo, bij voorkeur rond de 12e week van de zwangerschap.

Echo na eerde miskraam

Zwangere die recent een miskraam hebben gehad, mogen als zij opnieuw zwanger zijn eerder voor de eerste echo komen.  Het hartje van de baby gaat tussen de 6-7 weken kloppen. Bij een echo voor de 7e week zie je dus  wel een vruchtje, maar soms nog geen hartje kloppen. Deze echo wordt meestal vaginaal gemaakt.

Echo bloedverlies

Vroeg in de zwangerschap hebben zwangere regelmatig last van een beetje bloedverlies. Dit kan normaal zijn, maar soms is dit een voorteken van een miskraam of is er sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Als je bloedverlies hebt in het begin van de zwangerschap zal de verloskundige een aantal vragen stellen en indien nodig wordt er een echo gemaakt.

30 weken groei echo

Als praktijk maken wij bij 30 weken een standaard groei-echo. Ondanks dat we met onze handen vaak heel goed kunnen voelen of een baby te klein of te groot is, weten we dat  soms een (te) kleine baby niet of te laat wordt opgespoord met het doen van een uitwendig onderzoek. Te kleine baby’s hebben extra zorg en controles nodig. Vandaar dat iedere zwangere vrouw deze echo krijgt aangeboden.

Mocht er al voor  de 30e week van de zwangerschap sprake zijn van een te groot of te klein kindje. Dan zullen we de groei-echo eerder maken. Indien blijkt dat een baby te klein is dan zullen verder groei-echo’s door de gynaecoloog van het Gemini Ziekenhuis gemaakt gaan worden.

Liggingsecho

Rond de 36e week van de zwangerschap maken wij standaard een echo om de ligging van je baby te controleren.

 

Indien een zwangere vrouw ook buiten de hierboven genoemde echo’s naar  de baby wil kijken, dan is dat alleen mogelijk in de vorm van een pret-echo, welke niet tijdens de reguliere zwangerschapscontrole gemaakt  worden. Voor een pret-echo wordt altijd een aparte afspraak gemaakt. (Zie voor meer informatie bij pretecho’s.)